Activiteiten van Dialaug vzw

De leden worden op de hoogte gebracht van toekomstige activiteiten door de “Nieuwsbrief” die 6 maal per jaar verschijnt en wordt toegestuurd via de post.

Activiteiten sinds 1992

Terugblik op 18 jaar activiteit

1992 Daguitstap: Vlaamse Ardennen

16 mei 1993: Daguitstap: “De Biesbosch”
met boottocht en buffet aan boord

3 oktober 1993: Gezellig samenzijn zaal “Oosterwijk” Wilrijk

28 november 93: Sinterklaasfeest Zoersel

5 Juni 1994: Daguitstap Gent en de Leiestreek
met boottocht op de Leie

11 september 94: BBQ te Zoersel – optreden van de
“Melody-makers”

27 november 94: Sinterklaasfeest Zoersel

11 juni 1995: Bezoek aan de historische kastelen van
Loppem en Wijnendale

16 september 1995: Deelname aan de open-deur dag van
de Kunstnier te Zoersel

3 december 1995: Sinterklaasfeest te Zoersel met
optredens van de kindervolksdansgroep
“Het Kramikkeltje” uit Halle en de
theatergroep “Het vijfde Rad”

16 juni 1996: Daguitstap naar Maaseik en het Oeterdal

22 december 1996: Kerstconcert met optreden van het
kamermuziekensemble “Oxalys” in het
Alpheusdal te Berchem.

15 juni 1997: Daguitstap naar Dinant met boottocht
op de Maas

7 september 1997: Uitstap naar Retie en Postel met huif-
karrentocht

21 juni 1998: Daguitstap: Monschau met boottocht op
de Rursee

14 maart 1999: Viering 20 jaar Dialaug met een “Brunch
in de Wintertuin” in de “Smoutmolen te Zoersel, met optreden van het Zigeuner-Ensemble “Lavotta” uit Merendree

20 juni 1999: Daguitstap naar Volendam-Amsterdam

19 september 1999: Uitstap naar enclave Baarle-Hertog

28 mei 2000: Daguitstap naar Cochem en de Moezel-vallei

24 september 2000: Herfstbrunch in de “Smoutmolen”

20 mei 2001: Daguitstap naar “Bachte de Kuppe”: Diksmuide en Nieuwpoort met Boottocht op de Yzer

16 september 2001: Barbecue en Tombola in de “Smoutmolen” te Zoersel

26 mei 2002: Daguitstap naar de Voerstreek

8 september 2002: Bezoek aan een modern melkvee-bedrijf te Minderhout met huifkarren-tocht doorheen de streek

20 oktober 2002: Barbecue en tombola in de “Smoutmolen” te Zoersel

1 juni 2003: Daguitstap met bezoek aan het kasteel van Ooidonk Afvaart van de Leie

12 oktober 2003: Barbecue en Tombola in de “Smoutmolen” te Zoersel

28 maart 2004: Toneelvoorstelling met de monoloog: “Vetten en Kollidraten” gebracht door Annemarie Picard, gevolgd door een Receptie. Het hele gebeuren aangeboden aan onze leden ter gelegenheid van 25 jaar Dialaug

24 april 2004: Sport- en ontmoetingsdag voor dialyse­patiënten en getransplanteerden in Hofstade

20 juni 2004: Lente-daguitstap naar het park “Paradisio” zomer 2004:
Prijskamp: Wandelzoektocht in “Oud-Antwerpen

17 oktober 2004: “Aan tafel 2004” – gezellig samenzijn met etentje in de “Smoutmolen” te Zoersel, gevolgd door tombola en opgeluisterd door muziek gebracht door het trio “Lavotta” uit Merendree

17 juni 2005: Uitstap naar Vlassenbroek, Aalst en Hamme.

16 oktober 2005: “Aan tafel 2005” – gezellig samenzijn met etentje in de “Smoutmolen” te Zoersel, gevolgd door tombola en met Rudy Schrauwen als entertainer en zanger werd er zelfs spontaan een danspasje gewaagd.

27 mei 2006: Daguitstap naar Middelburg en de deltawerken, met afsluiting van de dag, een diner in een visrestaurant in Yerzeke.

22 oktober2006: “Aan tafel 2006”- lekkere gezellige samenkomst in onze gekende “Smoutmolen” met een tombola om onze kas wat te spijzen.

03 juni 2007: Dagreis naar de “Biesbosch” met 5 uur durende boottocht en buffet aan boord waarna we kennismaken met Meersel –Dreef.

21 oktober 2007: “Aan tafel 2007”- jaarlijks weerkerende gezellige samenkomst met diner in onze gekende “Smoutmolen” met bijhorende tombola.

01 juni 2008: Daguitstap naar de kasteeltuinen van Arcen (NL) met avonddiner in de “Feesterij ’t Lijssels Vertier” in Deurne, Nederland.

19 oktober 2008: “Aan tafel 2008”- jaarlijks weerkerende gezellige samenkomst met diner in onze gekende “Smoutmolen” en succesrijke tombola.

08 maart 2009: Viering met een toneeltje en een Kempische koffietafel aangeboden aan de leden van Dialaug voor het 30jaar bestaan van de vereniging in de “Smoutmolen”.

25 oktober 2009: “Brunch 2009”- lekkere gezellige samenkomst in onze gekende “Smoutmolen” met een tombola om onze kas wat te spijzen.

6 juni 2010: Daguitstap naar de wereldtuinen van Mondo-Verde te Landgraaf in het Nederlandse Zuid-Limburg met ontbijt-lunch ter plaatse en avondmaal in de Abdijhoeve te Houthalen.

4 september 2010: Huifkartocht met vertrek aan het Trappistencafé te Westmalle met koffietafel achteraf.

24 oktober 2010: “Brunch 2010”- lekkere gezellige samenkomst in onze gekende “Smoutmolen” met een tombola om onze kas wat te spijzen.

5 juni 2011: “Uitstap”- Met de autobus naar Strépy-Thieu en een boottocht langs de scheepslift aldaar en het hellend vlak van Ronquière tot Halle met de boot “Ark”.

4 september 2011: “Huifkartocht”- Met vertrek in het park van Halle-Kempen aan de Castelijnshoeve langs villawijken en bosrijke streek naar het bezoekerscentrum van de “Vrienden van het Zoerselbos”. Bij terugkomst een uitstekende koffietafel in de Castelijnshoeve.

23 oktober 2011: “Brunch 2011”- lekkere gezellige samenkomst in onze gekende “Smoutmolen” met een tombola om onze kas wat te spijzen.

3 juni 2012: “Uitstap” naar Zeeland met bezoek aan Boonman’s wijnmakerij, een rondrit langs de dammen van Schouwen-Duiveland en een bezoek aan het Streek en Landbouwmuseum “Goemanszorg” in Dreischor, het middagmaal en de koffietafel werd gebruikt in restaurant “De Boei” in Wolfaartsdijk aan het Veerse meer.

26 augustus 2012: “Huifkartocht” in Zoersel met vertrek aan het ” Zonneputteke” en via Einhoven en Blommerschot op grondgebied Malle langs het vliegveld en met toelating over de startbaan naar de kantine van het vliegveld en na een tournee door Dialaug terug naar de vertrekplaats via Salphen, waar een koffietafel met frikadellen en krieken en als dessert hoeveijs met aardbeien werd aangeboden onder eigen beheer van het bestuur van Dialaug.

21 oktober 2012: “Aan tafel 2012”- jaarlijks weerkerende gezellige samenkomst met diner in onze gekende “Smoutmolen” en succesrijke tombola.

Ook mogen we niet vergeten te vermelden dat een aantal leden vertegenwoordigd zijn bij de toneelvoorstelling met etentje nadien, georganiseerd door “Kiwanis” elk jaar. En ook in de zomer bij de “Maatjes uit de Kunst” tevens door “Kiwanis Malle” georganiseerd.

Daarbij voegen we, sinds 1997, onze jaarlijkse patiëntenacties ter gelegenheid van een feestdag zoals Pasen, Kerstmis of Nieuwjaar en waarbij wij diegenen, die te gevolge van allerlei omstandigheden niet aan deze jaarlijkse activiteiten kunnen deelnemen, toch willen laten meegenieten van ons verenigingsleven.

Onze leden worden van dit alles en van nog veel meer op de hoogte gehouden door onze tweemaandelijkse “Nieuwsbrief’ die hen gratis wordt toegezonden. Ook worden zij geabonneerd op “HORIZON”, het driemaandelijks tijdschrift van “FENIER” vzw. In een volgend artikel belichten wij in het kort de doelstellingen van deze nationale Federatie, die een overkoepelende organisatie is van alle plaatselijke verenigingen van nierinsufficiënten zoals “DIALAUG”

Als U na het lezen van al deze informatie tot het besluit bent gekomen dat ook U wilt toetreden tot onze vereniging, dan geven wij U tenslotte alle inlichtingen en voorwaarden om aan te sluiten. Gelukkig zijn wij, nierinsufficiënten, minder talrijk dan bijvoorbeeld kankerpatiënten of patiënten met hart- en vaatziekten, alhoewel het aantal patiënten die overleven dank zij de dialyse de laatste 10 jaar verdubbeld is in België en reeds meer dan 6000 bedraagt. Een reden te meer om allen solidair te zijn met onze lotgenoten om samen sterk te staan in het opkomen van onze belangen. Het is wel zo dat in ons land de medische verzorging van patiënten op een zeer hoog peil staat. Dit aspect samen met de gemiddelde hoge leeftijd van onze nierinsufficiënten , zal veel van onze patiënten er toe doen besluiten zich afzijdig te houden van het verenigingsleven. Het wordt verkeerdelijk geïnterpreteerd als alleen maar de genoegens van een vriendenclubje. Dit aspect van het verenigingsleven, zoals onze vermelde activiteiten het laten uitschijnen, mag en moet er zijn. Maar er is veel meer. En dit veel meer kan een kleine vereniging als de onze niet aan.

Daarom is het nodig dat wij samen met andere verenigingen onze krachten bundelen. Deze samenwerking is mogelijk via onze Federatie. En wanneer de Heer R. Carton, voorzitter van FENIER in één van zijn artikels schreef dat slechts één vierde van de patiënten met nierfunctie vervangende therapie lid is van een vereniging dan kunnen wij dit slechts betreuren.

Als bevestiging van deze vaststelling moeten ook wij erkennen dat van de ongeveer 280 dialysepatiënten in de vier ziekenhuizen waar wij actief zijn, slechts een 60 personen aangesloten zijn bij Dialaug. We kunnen ook stellen dat toch ongeveer hetzelfde aantal getransplanteerden lid van onze vereniging zijn. Tevens zijn ongeveer hetzelfde aantal sympathisanten lid van onze vereniging. Toch even om over na te denken, en neem dus maar de tijd om verder te lezen.

Dialaug VZW