Op 18 mei 2008 maakt Jules Van Giel een reis naar Turkije, hij was zo enthousiast dat we hem aangezet hebben een verslag hierover te geven. Waarvoor hartelijke dank. Ook aan zijn dochter Anny die ons dit verhaal bezorgd heeft. 

“Ik ben nierdialysepatiënt sinds januari 2003 en wilde graag nog eens een vliegreis maken. Ik dacht dat ik mijn droom niet kon mogelijk maken omwille van mijn ziekte. 

Tot ik in het driemaandelijks tijdschrift ” Horizon” een advertentie zag over een reis naar Antalya in Turkije, met mogelijkheid tot nierdialyse ter plaatse en met Nederlandstalige service. Dit was héél belangrijk voor mij vermits ik niet meertalig ben.

Mijn dochter, Anny, heeft dan per e-mail contact opgenomen en de nodige vragen gesteld omtrent die Nederlandstalige begeleiding in het dialysecentrum, het hotel enzovoort. 

De volgende dag had zij al een volledige uitleg per e-mail gekregen en werd ze ook nog eens telefonisch gecontacteerd door de zéér vriendelijke verantwoordelijke van het reisbureau “ ENVYTRAVEL”, mevrouw Gamze Günes. Deze dame heeft dan alle nodige formaliteiten en briefwisseling in orde gebracht en mijn reis was in orde.

De schrik was eraf want wat ga je doen in een vreemd land als je enkel Nederlandstalig bent en dan ook nog de gezegende leeftijd van 80 jaar bijna hebt bereikt.”

“Op zondag 18 mei ben ik dan helemaal alleen vertrokken richting Turkije. Bij mijn aankomst, om 3u30 ’s nachts, werd ik opgewacht door een Turkse man die me in het Nederlands aansprak en veilig naar het hotel heeft gebracht. Maandagmiddag moest ik dan mijn eerste nierdialyse doen. Een taxi stond reeds klaar en na 10 minuten kwam ik aan in het dialysecentrum. 

Daar stond mevrouw Gamze Günes mij al op te wachten en zij regelde verder alles. Ik werd in een comfortabele zetel gezet en omringd door de beste zorgen van het verplegend personeel. Het dialysecentrum is een groot gebouw, onderverdeeld in verschillende kamers volgens de bloedgroepen van de patiënten. Als je daar dan in de kamer binnenkomt, staat er een weegschaal om je gewicht te noteren en mag je verder naar je zetel of bed. Ze gebruikten andere naalden dan hier bij ons en die waren voor mij persoonlijk wel praktischer in gebruik. En dat gaf mij een comfortabel gevoel.”

“In totaal heb ik 5 nierdialyses gehad en heb ik me daar géén enkele keer ziek gevoeld. Ik voelde mij daar soms ‘als God in Frankrijk’.

Ik kreeg dan ook nog regelmatig bezoek van mijn ‘persoonlijke begeleidster’, mevrouw Gamze Günes, die een oogje in het zeil hield en ervoor zorgde dat alles goed verliep. Zij heeft zelfs de moeite gedaan om met mij enkele uitstappen te doen zodat ik ook een beetje de omgeving kon ontdekken. Ik heb met haar een boottocht gedaan, we hebben een waterval bezocht en ze heeft me ook door het centrum van Antalya en haar winkeltjes geloodst. Kortom, zij heeft mij een fantastische reis bezorgd.

Ik heb haar dan ook bedankt met een cadeautje en aan het nierdialysecentrum heb ik een ruiker bloemen laten bezorgen als dank voor hun goede, vriendelijke zorgen.

Ik heb een fantastische reis van 11 dagen gedaan waarvan ik nooit had durven dromen.

Nierdialyse in het buitenland is zeker mogelijk!!! En je kan reizen in groepsverband maar je kan dit ook perfect alleen doen, mits de nodige begeleiding van een goede reisorganisator!

 

Jules geeft graag de nodige gegevens door van het reisbureau dat hem een onvergetelijke reis heeft bezorgd: Envytravel.

Verdere inlichtingen ook op hun website

www.dialysereizen.be

Tel +90 242 3240445

Fax +90 242 3240447

www.envytravel.com

(Verhaal van en door Jules van Giel)

Dialaug VZW